Tanácsok

Előkészületek A felületek előkészítése
Hogyan fessünk kül- és beltérben Milyen eszközökre
van szükségem? Fa és fémfelületek Biztonság és a
környezet

Előkészületek
Fordítson egy kis időt a munka megtervezésére,hogy minden simán menjen. Ezek az egyszerű tippek segíthetnek ebben.
Mielőtt hozzákezd
· Tervezze meg a munka menetének sorrendjét.
· Mindig a munkának megfelelő eszközökkeldolgozzon.
· Biztosítsa a helyiség jó szellőztetését mielőtt elkezd festeni vagy lakkozni.
· Ha több mint egy doboz festéket használ ugyanabból a színárnyalatból, ellenőrizze, hogy azonosak-e a színek, és keverje össze őket egy nagyobb edényben, ha kisebb árnyalatbeli eltérések lennének.

Festés közben
· A gyerekeket és a háziállatokat mindig tartsa távol a területtől, ahol éppen dolgozik.
· Viseljen megfelelő védőszemüveget.
· Amikor rövid szünetet tart, állítsa a festéket hűvös, biztonságos helyre és csomagolja fóliába az ecsetet.
· Nagy felületeket, mint például a falakat és a mennyezetet csak vízbázisú festékkel fessen.
 
Ha kész van
· Ha végzett a munkával és oldószeres festéket használt, tisztítsa meg az ecseteket ecsettisztító-hígítóval (pl. Hammerite Ecsettisztító Hígító).
· Az ecseteket fektetve, vagy a nyelükre állítva kell tárolni. Ha az ecseteket a végükre állítva tárolja, az ecset szőre  meghajlik, és tönkremegy az ecset.
· Úgy tudja légmentesen visszazárni a festékesdobozt, ha tisztára törli a doboz peremét, ráhelyezi a fedelet, egy  fadarabot rak a tetejére és kalapáccsal megütögeti.
 
A felületek előkészítése
A festeni kívánt felületeket a lehető legtökéletesebben készítse elő a festéshez, hogy a legprofesszionálisabb  végeredményt érje el.
Falak és mennyezetek
· Csavarja fel a szőnyegeket, porszívózzon fel, és távolítsa el a port! Ahol lehetséges, távolítsa el a berendezési  tárgyakat és az olyan kiegészítőket, mint a lámpaernyők és képek.
· Ha a régi vakolat tökéletesen száraz és jó állapotban van, egyszerűbb előkészítésre van szükség. A kisebb  repedéseket egyszerűen be kell glettelnie és le kell portalanítania a felületet a festés előtt.
· A kisebb lyukakat és horpadásokat eltüntetheti egy általános glettel, de a nagyobbakhoz speciális eljárást kell alkalmaznia.
· Távolítsa el a régi tapétát a festés előtt. Ennek legkönnyebb módja a gőzölős tapétaeltávolító használata, vagy használja a folyékony tapétaeltávolítót, ami megkönnyíti a tapéta leszedését.
· Ezután mossa le a falat, hogy eltávolítsa a régi ragasztómaradványokat.

A fa ablakkeretek előkészítése
· Az ablakkeret legyen tiszta, ép, és száraz. Fontos, hogy a régi repedezett gittet eltávolítsuk az üveg és a keret  közül, mert idővel hajlamos eltöredezni és kiesni a helyéről.
· Kaparja ki a fellazult anyagokat. Ha penészes a felület, kezelje penészeltávolítóval.
· Ha az ablakkeret tiszta és száraz, alapozza le a nyers fafelületeket. Speciális gittelő kés segítségével töltse ki az
üveglap és a keret közti rést általános gittel. Mielőtt a festéshez kezd, várja meg míg a gitt alaposan megkeményedik.
 
Hogyan fessünk kül- és beltérben.
Kezdje a festést a szoba tetejénél, és haladjon lefelé a munka során, a következő sorrendben:
Mennyezet
· Kezdje a festést egy ablakhoz közeli sarokban és haladjon végig a szélek mentén egy kis ecsettel.
· Ezután a nedves szélektől kiindulva, széles sávokban vigye fel a festéket egy nagyobb ecset vagy henger  segítségével, a fénytől távolodó irányban haladva.
· Mindig az utoljára befestett területek mellé vigye fel a festéket, hogy a frissen festett felületekből kiindulva  dolgozzon.
Falak
· Az egyik felső sarokból kiindulva kezdje a festést egy kis ecsettel, hogy kényelmesebben hozzáférjen. Ha ön  jobbkezes, dolgozzon balról jobbra, és fordítva. A fal többi részén egy nagyobb ecsettel vagy hengerrel folytassa a
munkát.
  
Ajtók
· Távolítsa el az ajtó kiegészítőit (kilincsek, címer), és kinyitva ékelje ki az ajtót.
· Először az ajtót fesse be, majd az ajtókeretet. Ha a két oldalt különböző színre festi, győződjön meg arról, hogy az ajtó nyitott állapotában látható felületek egyszínűek.
· Amikor a külső ajtót festi, lehetőség szerint a tetejét, az alját és a zsanér mögötti részt is fesse be.

Ablakok
· Az ablakokat legjobb reggel festeni, hogy maximális legyen a száradási idő. A száradás körülményeitől függően ez lehetővé teszi, hogy éjszakára becsukja az ablakokat.
· Ha teheti, távolítsa el az ablaknyitó szerkezetet mielőtt fest (egy csavarral helyettesítheti a kilincset a festés ideje alatt).
· Az ablakkeretek festésének meghatározott sorrendje van, hogy a legjobb eredményt érjük el. Ez az ablak festését is megkönnyíti.
1. Osztólécek.
2. Felső és alsó vízszintes keret.
3. Belső függőleges keret.
4. Külső szélek.
5. Külső keret.
Radiátorok
 
· A radiátort akkor fesse be, amikor teljesen hideg. Olyan oldószeres festéket használjon, amely fémfelületekre alkalmas. Kerülje a vízbázisú festékeket, mert amikor felmelegszik a radiátor, ragadóssá válhatnak.
Szegőlécek
· Helyezzen egy kartonlapot a szegőléc és a padló közé, hogy védje a padlót a szennyeződéstől. Ahogyan körbe halad a szobában helyezze oda a kartont, ahol éppen dolgozik. Használhat szigetelőszalagot is erre a célra.
Kültéri festés
· Mielőtt munkához fog, állítson össze egy munkatervet vagy időbeosztást. Lehet, hogy fel kell osztania a munkát, ilyenkor olyan helyeken álljon meg, ahol valami egyébként is megtöri a felületet, például sarkok, beugrók, ajtók,
fűtéscsövek és ablakkeretek, ezek természetes felületosztóként elrejtik a csatlakozási pontokat.
Ne fessen erős napsütésben mivel ilyenkor a vízbázisú festékek túl hamar megszáradhatnak, sem szeles  napokon, mert a levegőben szálló porrészecskék megtapadnak a frissen festett felületeken.
· A fém esőcsatornákat vagy fémcsöveket érdemes bevonni egy réteg Dulux Zománc+ vagy Hammerite  fémfestékkel, amely védőréteget nyújt a nedves körülményekkel szemben. Ha a cső anyaga réz, cink vagy alumínium, használjon festés előtt Hammerite Speciális Fémalapozót.

Milyen eszközökre van szükségem?
Használja a megfelelő eszközöket a munkára, így érheti el a legjobb végeredményt.
Ecsetek
Milyen ecsetet válasszak?
· A legjobb minőségű ecsetet vásárolja meg, amit csak megengedhet magának. Az olcsó ecseteknek rövid, és tömör sörteszálai vannak, amit általában egy fadarabbal ékelnek a közepébe. Egyenetlen fedéshez vezetnek, és
gyakran kihullik belőlük a szőr.
· Egy jó minőségű ecsetnek sűrű, hosszú, stabilan rögzített és elvékonyodó végű sörtéje van, ami visszaugrik  eredeti formájába ha meghajlítja. Ezek jól tartják a festéket, és segítségükkel oda viheti fel a festéket, ahova
szánta.
· A szélekre és a sarkokra általában jobb egy 150mm-es és egy 50 mm-es ecset kombinációja, mint egy 200  mm-es ecset, aminek kényelmetlen lehet a kezelése, amikor tele van festékkel.
· Mielőtt az új ecsetet beleteszi a festékbe, mossa ki az ecsetet, hogy megszabaduljon a portól és a laza sörtéktől. Mártsa be az ecsetet harmadrészéig a festékbe és gyengéden nyomja a festékesdoboz oldalához, hogy megakadályozza a csöpögést. Úgy fogja az ecsetet, mintha tollat tartana.
Hengerek
A henger használata
· A hengerek jól használhatóak nagy felületek festésére. Olyan hengert válasszon, amely kényelmes és nem túl nehéz. Különböző felületkialakítású hengerek kaphatóak. Az alapszabály az, hogy minél simább felületet fest,
annál rövidebb szálbundájú hengerre van szükség. A Dulux festőhenger speciálisan a Dulux festékekhez készült.
· A hosszú szőrű gyapjú hengerek a legalkalmasabbak a textúrált, egyenetlen felületekre.
· Érdemes beruházni egy hosszabbító nyélre a folyosók és a mennyezet festéséhez.
· Használjon radiátorhengert a radiátor mögötti festéshez.
· Először öntse a festéket a festőtálcába. Bizonyosodjon meg arról, hogy a tálca elég széles a hengerhez.

Szerszámok speciális hatások elérése
Speciális eszközök
· Alkosson finom textúrákat és festékhatásokat mint például a pontozás, szivacsos felületek, gyűrt mintázat vagy  márványozás, ezekkel a speciális mintázó eszközökkel.
Rövid sörtéjű tupfoló ecset
· Ez egy mintázott felületű négyszögletes nyelű ecset, rövid, erős sörtével ellátva. Ennek használatával a fal, vagy fafelületeken, finom, felhőszerű, pettyezett mintázást alakíthatunk ki.
Faerezet mintázó eszköz
· A faerezet mintázatot egy puha gumiból készült mintázó eszközzel alakíthatjuk ki, aminek fésűs felülete a minta  kialakítására van kiképezve, és megfordítható nyéllel rendelkezik. Ahogy az eszközt lassan lefelé húzzuk a  felületen, faerezet utánzatot hagy a festékben.
Természetes tengeri szivacs
· Amikor a festéket szivaccsal visszük fel vagy töröljük le a felületről, a természetes tengeri szivacsok puha, finom, fröcskölt hatású foltocskákat adnak. Először nedvesítse be a szivacsot meleg vízzel, hogy puha és rugalmas
legyen.
 
Fa és fémfelületek
A fa és fémfelületeket érdemes gondosan lefesteni. Az eredmény nem csak tartós lesz, de fantasztikusan is fog  kinézni.
Fafelületek festése
· A kezeletlen puha fát enyhén le kell csiszolni, el kell távolítani róla a port, és kezelni kell a felületet a megfelelő alapozóval.
· A beltéri sima fafelületekhez használjon speciális fakitöltő anyagot, majd dörzsölje át finom csiszolópapírral.
· Alapozzon alapozó festékkel
· A fa eredeti textúrájának és szépségének megőrzéséhez használjon vékony vagy vastaglazúrokat. Különlegesen tartós felület eléréséhez használjon időjárásálló fafestéket. A régi festékfelület eltávolítása fáról.
· Nem szükséges a meglévő festékrétegek eltávolítása, kivéve, ha nagyon rossz állapotban vannak. Mindig  tanácsosabb folytatni a festést és ráfesteni a felületre, mint újrakezdeni a munkát a nyers fafelülettől.
 · Ha mindenképpen el kell távolítania a festéket egészen a nyers fáig, használjon speciális festékeltávolító oldatot.
Lazúrozás és lakkozás
· A lazúrok és lakkok megvédik a nyers fafelületet és gazdag fényt adnak neki, ami kiemeli az erezet szépségét. A lazúrokat és lakkokat sokoldalúan használhatja a fafelületeken, a házon belül és kívül egyaránt. Kültéri fafelület
kezelésénél először használjon impregnáló alapozót, majd folytassa a munkát vékonylazúrral, selyemfényű, vastaglazúrral.
Festett fafelületek újrafestése
· Hosszan tartó eredmény eléréséhez mindig használjon többrétegű festékrendszert.
 
Fémfelületek festése
· A fémfelületek, például a korlátok, a kályhák és fűtőtestek, a csövek ugyanannyi figyelmet érdemelnek, mint a ház többi része.
· Gondoskodjon arról, hogy a kiálló éleket alaposan befedje a festék, mivel ezek a területek vannak legjobban kitéve az ütődésnek.
· A rozsdásodó, vastartalmú fémek (vas vagy acél) hamarosan ledobják a festékréteget. A felület előkészítését a lehető legalaposabban végezze. A rozsdás felületre a pergő rozsda eltávolítása után közvetlenül is festhet a
Hammerite fémfestékekkel.
· A rozsda kezelésének legjobb módja a megelőzés.
Biztonság és a környezet
A legtöbb dekorációs munkánál vegyszereket tartalmazó anyagokat fog használni. Ezek felelősségteljes munkát kívánnak, hogy minimalizálja a saját egészségében és a környezetben okozott károkat.
A festékek és vegyszerek kezelése
· Egyszerre csak annyi festéket vásároljon, ami az éppen elvégzendő munkához szükséges. Ha mégis tárolnia kell a festéket, használjon erre a célra egy biztonságos szekrényt, ahol a gyerekek nem érhetik el.
· Ne dobja ki az ecset mosására használt hígítót a használat után. Hagyja állni, míg az üledék leülepszik az alján. Ezután öntse le róla a tiszta hígítót és használja fel újra.
· Ne öntse a lefolyóba a festéket vagy az ecset mosására használt hígítót, mert a benne levő vegyszerek  beszennyezik az élővizeket.
Régi, ólomtartalmú festékrétegek eltávolítása
· Ha régebbi építésű a lakása, lehetséges, hogy az ajtók, ablakok, szegőlécek és hasonló felületek olyan festékkel lettek lefestve, amely ólom pigmentet tartalmaz. Ez ártalmas lehet az egészségre, ha a bőrön vagy a részecskék
belélegzésén keresztül bekerül a szervezetbe. Az ólom különösen kockázatos a terhes nőknél, és ahol  kisgyermekek tartózkodnak. Régi lakásokban egy speciális, ólmot tartalmazó fém alapozót is alkalmazhattak bizonyos részek festésénél. Az olyan felületek újrafestése, amelyeket a múltban ólmot tartalmazó festékkel
festettek, nem veszélyes az egészségre, feltéve, ha a felületek megfelelően elő vannak készítve.
· Az ólomfesték eltávolítása nehéz és veszélyes lehet. Azt javasoljuk, hogy vegye igénybe egy megbízható festőmester szolgáltatását.
Biztonság
• Bár a mai festékek már biztonságosabbak és használatuk könnyebb, sok festék tartalmaz olyan vegyszereket, amelyek ártalmasak lehetnek, ha nem megfelelően használják.
· Mielőtt munkához kezd, minden esetben olvassa el a festékek, hígítók és más dekorációs anyagok címkéjét és használati utasítását.
· Gondoskodjon arról, hogy a helyiség, ahol éppen dolgozik jól szellőzzön. Ha érzékeny a bőre, viseljen kesztyűt. Ha a festék a szemébe kerül, bő vízzel mossa ki!